Neurostimulatie
10/04/2021

Epidurale infiltratie lumbaal

Doel

Oorzakelijke aanpak van uitstralende zenuwpijn die veroorzaakt wordt door druk op een zenuwwortel. De bezenuwing van de benen wordt verzorgd via zenuwen die vanuit het ruggenmerg in de onderrug ontstaan. De reden is een verzwakte tussenwervelschijf die uitpuilt en zo drukt tegen zenuwwortels en/of druk door een vernauwde opening waarlangs deze zenuwwortels het beenderige kanaal van de wervelkolom verlaten. Deze druk op een zenuwwortel gaat gepaard met een ontstekingsreactie en zwelling.

Hoe?

Een naald wordt onder controle van röntgendoorstraling zorgvuldig tot net in de epidurale ruimte gebracht. Een interlaminaire infiltratie is door het midden via een opening tussen twee processi spinosi. Een transforaminale infiltratie is iets meer opzij, via de opening waar de zenuw het beenderige kanaal verlaat. De epidurale ruimte is de met ruggenmergvocht gevulde zak waarin de zenuwwortels ontstaan uit het ruggenmerg, zodat onze medicatie zich in dit vocht kan verspreiden. De medicatie dient om de ontstekingsreactie tegen te gaan, waardoor de interne structuren kunnen ontzwellen. Nadat we de naald geplaatst hebben controleren we de correcte positionering door middel van de inspuiting van contrastmiddel, waarvan we de spreiding zeer goed kunnen zien. Pas wanneer we zeker zijn dat de naald helemaal correct geplaatst is wordt er een lokaal verdovend middel samen met een krachtige ontstekingsremmer ingespoten. Dit kunt u ervaren als een tijdelijk toegenomen druk in het gebied van de klachten.

Hoeveel terugbetaald?

Per 12 maand: 3 transforaminale infiltraties, interlaminaire infiltraties zijn niet terugbetaald doch kunnen zinvol zijn bij bvb. spinaalstenose